O CONDUITA RESPONSABILA IN RESTABILIREA " STARII DE BINE " A PACIENTULUI


REMENII NATURALE PENTRU SINUZITA

12.10.2014 10:51

 REMEDII NATURALE PENTRU SINUZITA

 

                 Racirea vremii, atmosfera umeda si intensificarea  vantului favorizeaza mobilizarea microorganismelor si a diferitilor agenti patogeni de la nivelul solului , fapt ce  permite atunci cand exista un teren propice sa apara ca manifestare  o usoara inflamatie la nivelul mucoasei nazale si la nivelul sinusurilor.

         Sinuzita  este acuta sau cronica, aceasta incadrare facandu-se in functie de durata de manifstare a semnelor si simptomelor specifice, pe o perioada  de la o saptamana  pana la cateva luni. De regula manifestarile sinuzitei sunt  durerea si presiunea frontala, datorate congestiei mucoasei nazale,  senzatia persistenta de nas infundat, iar dupa interventii proprii de eliberare a cailor respiratorii se observa scurgeri de mucus ingrosat, care in functie de perioada de stagnare pot fi colorate galben deschis, verzui sau maroniu.

       Tratamentul clasic alopat al sinuzitei presupune curatarea cavitatii nazale cu solutii saline, aplicatii calde frontale, antibiotice, decongestionante nazale, antialgice, antialergice atunci cand este incriminat un alergen ca etiologie, hidratare corespunzatoare, umidificarea aerului expirat, iar in cazuri extreme se intervine chirurgical pentru deschiderea si drenajul sinusurilor.

        Chiar daca se urmeaza tratamentul alopat de cele mai multe ori aceasta inflamatie a mucoasei sinusale persista in timp, chiar ani, fara sa se gaseasca o cauza. De aceea din punct de vedere a complementaritatii circuitelor energetice ale organismului aceasta afectiune a aparatului respirator se afla intr-o legatura de tip yin-yang cu intestinul gros. O dizarmonie energetica a organului pereche duce la exacerbarea manifestarilor celuilat. Terapeutul in  terapii complementare va recomanda efectuarea de ingrijiri atat local cat si la distanta actionand si asupra cauzei. In sinuzita acuta cat si cea cronica, se pot efectua urmatoarele interventii terapeutice:

1.       Spalarea nazala cu solutie salina, de preferat ser fiziologic, seara si dimineata.

2.       Prepararea unui decongestionant pe baza de ser fiziologic la care mai punem o picatura de ulei esential de menta sau de pin sau de brad. De aceea e bine sa cumparam flacoane de picaturi nazale pe care sa le putem refolosi( adica dispozitivul de spray este cu filet) . Acest decongestionant il vom folosi intre orele in care nu putem sa-l aplicam pe cel medicamentos, deoarece folosirea medicamentelor nazale in mod abuziv pot avea efectul invers ,adica determina congestie nazala.

3.       Folosirea pe parcursul zilei a unor antiseptice orale cum ar fi cuisoarele, scortisoara,mierea cu hrean, care datorita uleiurilor volatile eliberate ajuta in calmarea inflamatiilor nazale si sinusale.

4.       Folosirea in alimentatie a condimentelor: piper, ghimbir, chimion, ardei iute, hrean, ceapa, usturoi, turmeric etc.

5.       Cresterea consumului de fibre alimentare mai mare de 40 g/zi prin introducerea in alimentatie a taratei de grau, semintelor de in, taratei de psylium, cereale integrale etc.

6.       Suplimentarea ceaiurilor care favorizeaza fluidizarea mucusului si in acealasi timp au efect antiinflamator: nalba de padure, podba, patlagina, muguri de brad, cimbru, busuioc etc, consumand 3-4 cani pe zi.

7.       Consumam 2l de lichide zilnic.

8.       Pe perioada bolii renuntam la alimentele care intretin flora de putrefactie  ca de exemplu proteinele animale ( carne, branza, lapte, oua, peste).

9.       Se vor consuma suplimente de refacere a florei intestinale cu „bacterii prietenoase”, culturi lactice vii ( Streptoccocus Thermophilus, Lactobaccillus Bulgaricus, Lactobacciluus Acidophilus) sau putem sa le gasim in laptele nefiert pus la prins, in termeni populari se numeste chisleag.

10.   Se vor consuma fructe si  legume radacinoase crude sub forma de sucuri sau salate, seminte de migdale, alune de padure.

11.   Procedurile terapeutice de presopunctura  au un rol major in decongestionarea sinusurilor si reducerea inflamatiei, efectuate la un interval de 3-4 zile.

12.   Autoterapie prin masarea nasului  la baza sa cat si a varfului pana il inrosim ca un „nas de clovn”, ajuta si inrosirea urechilor prin masarea acestora.

13.   Tratamentul cu  lipitori , are multiple efecte :  antibacterian, antiinflamator, regenerator al mucoasei nazale. Poate fi indicat celor care prezinta alergii la antibiotice.

     Pentru personalizarea tratamentui in cazul in care aveti sinuzita, tinand cont de afectiunile asociate, cat si pentru proceduri de presopunctura sau aplicare a tratamentului cu lipitori va asteptam la cabinetul de terapii complementare.

 

Terapeut si nutritionist Fecioru Loredana

 

—————

Înapoi