O CONDUITA RESPONSABILA IN RESTABILIREA " STARII DE BINE " A PACIENTULUI
Legumele indicate in afectiuni renale
30.05.2014 18:19Legumele indicate in afectiuni renale
In aceasta perioada a anului sistemul renal este cel mai afectat datorita temperaturilor scazute si a umiditatii. Pe langa acesti factori de mediu, disfunctiile renale mai sunt determinate si de o alimentatie bogata in proteine animale, grasimi animale, consum crescut de semipreparate bogate in conservanti si sodiu ( mezeluri, carnati, conserve etc), consumul de medicamente cu excretie renala, la toate acestea adaugandu-se si un aport insufucient de lichide.
Legumele, in special cele radacinoase, daca sunt consumate in stare cruda, sub forma de sucuri sau salate pot ehilibra functiile rinichiului datorita continutului echilibrat in minerale ( potasiu, calciu, magneziu, sodiu, mangan, siliciu etc), vitamine ( B1, B2, B6, C, A), enzime si fitonutrienti.
Principalele legume care pot fi folosite in afectiunile renale sunt: telina, pastarnacul, patrunjelul, morcovul, vanata, sparanghelul, castravetele, sfecla rosie, ceapa, usturoiul, hreanul.
Telina – curata sangele si reduce colesterolul sanguin
Morcovul – determina dublarea volumului de urina si faciliteaza eliminarea produsilor azotati la nivel renal.
Vanata – se foloseste doar gatita, este indicata in cazuri de litiaza renala, dar nu de natura oxalica.
Ridichea – are rol antilitiazic atat la nivel renal cat si biliar.
Sfecla rosie – ajuta in reducerea edemelor renale si combate anemia, are efect alcalinizant, dar scade si colesterolul sanguin.
Patrunjelul – ajuta in eliminarea acidului uric si ureei, dar regleaza si tulburarile de ciclu menstrual.
Pastarnacul – are un puternic efect antireumatismal, depurativ si diuretic.
Ceapa – fluidifica sangele, micsoreaza riscul de tromboza si are efect alcalinizant eliminand din organism toxinele acide.
Usturoiul – scade nivelul colesterolului din sange, coboara atat minima cat si maxima presiunii arteriale, are efect vasodilatator al arterelor renale.
Prazul – elimina cidul uric si previne constipatia.
Prin gatirea lor, aceste legume isi pierd din valoarea nutritiva, va scadea cantitatea de vitamine, de minerale, vor fi distruse enzimele si se vor pierde o parte din fitonutrienti, de aceea se recomanda consumul in stare cruda pentru a beneficia de efectele lor curative.
terapeut Fecioru Loredana
—————